fbpx

Een Marge of BTW motor?

Als je dacht dat een motor gewoon een motor is, heb je het mis. Naast dat je heel veel verschillende merken, modellen en uitvoeringen hebt, bestaan er ook btw-motoren en marge-motoren. Wat is het verschil? Lees hier het verschil tussen btw- en marge-motoren.

Misschien heb je al eens van de termen btw-motor en marge-motor gehoord, misschien komen ze totaal uit de lucht vallen. Toch is het belangrijk om het verschil tussen deze twee te kennen. Zeker als je ondernemer bent.

Het verschil tussen een btw-motor en een marge-motor

Wat is nou precies het verschil tussen een btw- en een marge-motor? Een btw-motor is een motor die altijd zakelijk gereden is. Een marge-motor is een motor die eenmalig (of vaker) van een particulier is geweest. Het verschil zit dus in de btw die je betaalt. Koop je een btw-motor, dan ben je verplicht btw te betalen over de aanschafprijs van de tweewieler. Bij een marge-motor betaal je geen btw.

De marge-motor

Een marge-motor is btw-vrij. Hoe dat kan? De btw is al een keer betaald door een particulier. Als ondernemer hoef je de btw over je tweedehands motor niet nog een keer te betalen. Je profiteert met een marge-motor dus van een financieel voordeel. Vaak is deze motor de beste optie voor startende ondernemers of zzp’ers — de groep met weinig tot geen startkapitaal.

De btw-motor

Over een btw-motor is de btw nog niet eerder betaald. Je betaalt de btw — of nou ja, je schiet het eigenlijk voor. De btw over de gebruikte motor is natuurlijk terug te vragen aan de Belastingdienst. Dit geldt ook als je een financial lease overeenkomst afsluit. De btw-motor is een prima optie als je genoeg geld hebt om de btw voor te schieten en als je wil profiteren van het btw-voordeel door dit als aftrekpost op te geven bij de Belastingdienst.

De uitzonderingen op de regel

Sommige ondernemers hoeven de btw niet voor te schieten. Bijvoorbeeld als je een vrij beroep hebt, zoals:

  • gezondheidszorg (fysiotherapeut of tandarts)
  • financiële diensten en verzekeringen
  • radio en tv
  • juridisch advies
  • sociaal-culturele instellingen
  • onderwijs

Wil jij weten of de gebruikte btw of marge motor die jij op het oog hebt in aanmerking komt voor Financial Lease? Doe een vrijblijvende aanvraag en binnen 24 uur weet je meer over de mogelijkheden.